Fast diagramstorlek

En irriterande standardinställning för diagram i Excel är att diagramstorleken ändras lika mycket som motsvarande radhöjd och kolumnbredd ändras. Detta innebär att ett diagram plötsligt kan se annorlunda ut bara för att du infogar en kolumn eller behöver ändra kolumnbredden i en cell. För att förhindra detta måste du ändra på inställningarna på diagrammet.

Ladda ner exempelfilen här.

Diagram på kalkylbladet

På bilden nedan finns det nu ett diagram med underlaget i tabellen till vänster. Diagrammet har anpassats med fasta mått för höjd och bredd (8,5 cm respektive 10 cm). Att sätta fasta mått på diagram kan vara nödvändigt för att passa in i en rapport, för utskrift eller spara som PDF för att säkerställa att allt ser bra ut på A4.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Underlag och diagram

Problem

Trots att diagrammet är ett objekt som flyter ovanpå rutnätet så påverkas ändå diagrammets storlek när cellernas storlek ändras. Som ett exempel kan vi ha en uppställning under diagrammet där vi behöver infoga nya kolumner. Om man nu infogar nya kolumner där diagrammet finns så kommer storleken på diagrammet att breddas lika mycket som dessa kolumner tar plats i rutnätet.

Diagram

Jag infogar 3 nya kolumner och samtidigt breddas mitt diagram automatiskt och har nu en bredd på ca. 15 cm (tidigare 10 cm). Detta kan nu ”förstöra” inställningen för utskrift, dessutom blir linjen mer utdragen och intrycket kan förvanskas. Detta fenomen uppstår även om jag ändrar kolumnbredd manuellt.

Det finns även tillfällen då detta sker automatiskt och kan vara svårt att upptäcka. I nästa exempel har jag en uppställning under mitt diagram.

Lista med data

I detta område ska jag skapa en tabell. Rubriken i andra kolumnen är längre än vad som får plats i cellen, men har ingen påverkan på kolumnbredd just nu. Men i samma sekund som jag skapar en tabell kommer cellen med den långa rubriken att autopassas och hela kolumnen breddas därmed.

tabell med data

Detta får också konsekvens för mitt diagram ovanför som breddas med motsvarande längd. Har du stora kalkylark med diagram och uppställda data blandat är det svårt att hålla reda på om en breddad kolumn får konsekvens för ett annat diagram.

Lösningen

På detta finns det en lösning. Det är en inställning som görs för diagrammet.

  • Dubbelklicka på ramen av diagrammet. Då öppnas en panel till höger i Excel för Formatera diagramyta [Format Chart Area].

Här gör du följande inställning:

diagraminställningar

  • Klicka på den tredje ikonen, Storlek och egenskaper [Size & Properties].
  • Klicka på underrubriken Egenskaper [Properties].
  • Markera alternativet Flytta inte och ändra inte storlek med celler [Don´t move or size with cells].

När detta är inställt ändra inte diagrammet storlek om kolumner (eller rader) förändras. Nu kommer diagrammet på riktigt flyta ovanpå rutnätet och inte påverkas av vad som ställs in. Du kan vara säker på att storleken på diagram och positionen kommer vara beständigt.

Kom ihåg

Denna inställning kan inte sättas som standard utan måste manuellt ställas in för varje enskilt diagram. Du kan dock markera flera diagram samtidigt och göra inställningen för alla markerade diagram i ett svep 👍.

Besök www.officekurs.se för att se hela vårt utbud av webbaserade kurser.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!