Extra dolda bladflikar i Excel

Har ni någon gång dolt bladflikar i en fil? Ja, det har nog de flesta gjort. Har du velat dölja bladflikar så att mottagaren inte kan ta fram dem? Hm…jag har i alla fall…

Har ni någon gång också velat säkerställa att mottagaren inte väljer att ta fram dolda bladflikar och titta på dem? Ja, min erfarenhet är att många varit i den situationen ibland och inte vet hur man gör. Nedan visas hur man med en större säkerhetsnivå ser till att mottagaren inte hittar eller tittar på en dold bladflik.

  1. Se till att menyfliken Utvecklare är aktiverad.
    Som default är denna menyflik avaktiverad i Excel. För att aktivera fliken Utvecklare öppna ArkivAlternativAnpassa menyfliksområdet – klicka i kryssrutan för Utvecklare (se bild nedan).
  2. Aktivera den bladflik som du vill göra EXTRA dold.
  3. Klicka på UtvecklareEgenskaper för att visa nedan:
  4. I egenskapsfönstret under Visible väljer du 2 – xlSheetVeryHidden

Efter att du följt dessa steg kommer du kommer nu att märka att du inte kan högerklicka på någon bladflik och klicka Ta fram…

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Är bladfliken dold för alltid? Näpp. För att ta fram bladfliken och göra den synlig igen kan du använda ett enkelt VBA-makro. Makrot nedan tar fram Blad1 i den aktiva arbetsboken (ändra bladfliksnamn till Blad2, Blad3 etc. beroende på vilket blad du vill göra synligt).

Sub UnhideSheet ()
   Worksheets (”Sheet1”).Visible = True
End Sub

OBS! Att dölja bladflikar med VeryHidden-tekniken är ingen garanti för att mottagaren inte kan ta fram bladet. Mottagaren kan ju läst det här tipset… Hursomhelst, den risken är nog ganska liten och det är ett enkelt knep att göra bladflikar extra dolda i filer där man behöver flikarna, men vill dölja innehållet i dem för mottagaren.

www.excelbrevet.se

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!