Dubbletter med negativ motsvarighet

Det finns flera sätta att leta och hitta dubbletter i Excel men i detta exemplet är våra värden egentligen inte riktiga dubbletter. Vi har en lista med värden som ska kontrolleras om alla värden har sin negativa motsvarighet. Dubbletten blir alltså samma värde fast negativt. Detta gör att man inte kan använda vanliga verktyg för att hitta dubbletter utan man måste försöka tänka annorlunda.

(Ladda ner exempelfilen)

 

Dubbletter med negativ motsvarighet

 

I kolumn C ska vi nu göra en kontroll som ser om alla värden har sin negativa motsvarighet. Detta gör vi i detta exempel med funktionen ANTAL.OMF (COUNTIFS) på ett speciellt sätt.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Lösning

Dubbletter med negativ motsvarighet

Vi använder ANTAL.OMF (COUNTIFS) två gånger för att först kontrollera hur många gånger värdet finns med i området sedan gör vi samma sak men sätter ett minustecken framför cellreferensen. Detta sammantaget räknar ihop antalet förekomster för det positiva värdet och det negativa värdet, sedan på slutet görs ett villkor som säger större än 1.

Så hela formeln kommer resultera i SANT eller FALSKT (TRUE eller FALSE) beroende på om förekomsterna är större än 1.

När vi kopierar hela formeln för C-kolumnen så blir det klart om vi har dubbletter för varje värde. Om det blir FALSKT (FALSE) så bör man kika lite extra då det endast finns 1 förekomst av detta värde och då inte har sin motsvarighet.

Dubbletter med negativ motsvarighet

I detta exempel blev det FALSKT på två värden och när man i detalj kontrollerar så skiljer det på en decimal vilket gör att dessa inte räknas som dubbletter.

Det finns flera olika sätt att göra kontroller för att leta/hitta dubbletter eller avvikelser beroende på hur värden/datan är uppställd. Så det gäller att vara lite kreativ och ibland kombinera olika funktioner och metoder för att hitta möjligheterna.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.