Diagram + Exceltabell = SANT
Har du något diagram där du behöver ändra dataintervallet varje gång du lägger till ny data? T.ex. en tabell där varje nytt månadsvärde läggs till i en ny kolumn/rad. De flesta svarar definitivt JA på den frågan. Många Excelanvändare har massor av diagram där varje är kopplat till ett cellområde som manuellt måste justeras t.ex. månadsvis. Genom att använda de intelligenta tabeller som finns från och med Excel 2007 kan man slippa att manuellt (eller på annat sätt med t.ex makron) uppdatera diagram. Om man skapar diagram utifrån en definierad tabell – s.k. Exceltabell så expanderar diagrammet automatiskt om tabellområdet expanderar. Följ exemplet nedan:
Vi utgår ifrån ett enkelt cellområde med tre marknader och data för fyra månader. Vi vill göra den till en Exceltabell. Enklast gör vi detta genom att ställa markören någonstans i dataområdet A1:D5 och klicka Ctrl+T och sedan OK/Enter. (Alternativt klicka på knappen Tabell under menyfliksområdet Infoga).
Tabellen är nu skapad och vi ser att layouten har förändrats enligt nedan:
Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet
Nu skapar vi ett diagram kopplat till vår Exceltabell. Vi skapar ett stapeldiagram genom att trycka Alt + F1 (det går givetvis att skapa diagram på andra sätt).
Nu ska vi se vad som händer om vi lägger till maj månad och siffror för den månaden:
Där satt den! Diagrammet uppdateras automatiskt när tabellområdet expanderas med nya rader eller kolumner. Ytterligare en finfin sak med tabellen är att om man t.ex. enbart vill visa vissa månader kan man via autofiltret klicka i t.ex. feb, mars och april. Då visas endast dessa månader i vår Exceltabell.
Dessutom finns det ju en mängd andra fördelar med Tabeller, här är några…
– Kan sätta på/stänga av totalsumma
– Enklicksaccess till Ta bort dubbletter
– En formel i en cell kopieras automatiskt till övriga celler i kolumnen
– Villkorsstyrd formatering följer med på nya rader och kolumner i tabellen
– Automatisk låsning av fönsterrutor när man scrollar ner i kalkylbladet
– Enkelt att använda tabellnamnet när man ska göra formler mot tabellen/området
Ännu fler fördelar och exempel hittar du i Infocells e-learning eller boken ”Pivottabeller i Excel – den kompletta guiden” som finns i bokhandeln. Ett eget avsnitt finns där för just Exceltabeller.
www.excelbrevet.se