Datumtips i Excel

Excel kan han hantera datum på många olika sätt. Det finns en inbyggd kalender som du kan nyttja för att räkna med datum på alla möjliga vis. Det går att använda olika datumfunktioner eller enkla beräkningar och villkor för att få fram det du önskar. Detta tips innehåller flera datumfunktioner och datumtips som du kan använda enskilt eller kombinera på olika sätt.

Ladda ner exempelfilen.

1. Dagens datum

En av de enklaste funktionerna i Excel genererar alltid dagens datum i cellen. Funktionen är IDAG [TODAY]. Varje gång Excelfilen öppnas så kommer funktionen visa dagens datum, den uppdateras automatiskt.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Med denna funktion kan du räkna fram ett nytt datum baserat på dagens datum genom att lägga till eller subtrahera med ett eget värde. Värdet motsvarar antal dagar.

2. Månadsnummer

Från en cell med ett datum kan du få ut månadssiffran genom att använda datumfunktionen MÅNAD [MONTH]. Resultatet blir siffran 1-12 baserat på datumet i cellen.

3. Veckodag

Med funktionen VECKODAG [WEEKDAY] kan vi ta reda på vilken veckodag ett datum är. Resultatet kommer visas som en siffra, vanligtvis 1-7, som representerar var sin veckodag. Vilken siffra som representerar vilken veckodag måste du själv ange i funktionen som ett eget argument.

I bilden nedan finns de olika valen för att välja vilken siffra som ska representera motsvarande veckodag. Vanligaste är att använda 2 som då ger 1-7 motsvarande mån-sön.

 

4. Flytta datum månadsvis

Med funktionen EDATUM [EDATE] kan du räkna fram ett datum med valfritt antal månader fram eller bak i tiden. Du anger antal månader med ett tal och resultatet blir ett nytt datum med valt antal månader framåt.

Anger du ett negativt tal för månader så räknas det nya datumet bakåt i tiden.

5. Slutet på månaden

Du behöver inte hålla reda på hur många dagar det är i en månad. Excel har funktionen SLUTMÅNAD [EOMONTH] som visar sista datumet i en vald månad. Ange med ett tal i vilken månad framåt i tiden som det sista datumet ska genereras.

Ett negativt tal räknar antal månader bakåt i tiden och talet 0 (noll) genererar sista datumet i den aktuella månaden för datumet.

Läs mer om våra självstudiekurser på www.officekurs.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Christine skriver:

    Ett tilläggstips till nr 3 Veckodag. Lägg in ett anpassat format i B4(Veckodag) med DDDD så får man veckodagen som text istället för som nummer. I ert exempel blir svaret istället onsdag istället för 3.

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.