Bladvy i Excel – spara filter och påverka inte andra

Bladvy – Sheet View

Har du samarbetat med någon annan i ett kalkylblad, tittat på en datamängd och plötsligt krymper eller förändras tabellen? T.ex. händer detta när någon lägger till filter i eller sorterar en i en tabell i ditt kalkylblad. Vi älskar ju alla fördelarna med samarbete i Microsoft 365 (Office 365), men det betyder att när du samarbetar ser du alla förändringar omedelbart i dokumentet. Äntligen har Microsoft insett att vi användare vill samarbeta i ett dokument, men också samtidigt kunna utföra sina egna uppgifter medan vi sorterar eller filtrerar data i en tabell. Lösningen heter Bladvy [Sheet view] och finns nu i Excel om du har en uppdaterad 365-licens.

Genom att skapa en Bladvy kan du nu sortera och filtrera din Excel-fil medan du samarbetar med andra utan att påverkas av (och påverka) dina kollegor 😁.

Skapa en bladvy

I menyfliken Visa [View] finns en ny grupp till vänster som heter Bladvy [Sheet View]. För att skapa en ny bladvy klickar du på Ny [New]. Gruppen Bladvy [Sheet View] är endast möjlig att använda för dokument som är delade i Microsoft 365.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

I menyfliksområdet ändras namnet från Standard till Tillfällig vy och du har därefter två alternativ; Behåll [Keep] eller Avsluta [Exit]. Vi väljer inget av alternativen ännu.

Vi gör en förändring i kalkylbladet och filtrerar vår tabell genom att välja varumärket Prefix och Kategorin Livsmedel. Därefter klickar vi på Behåll [Keep] för att spara vår bladvy. Vi döper om bladvyns namn till Prefix-Livsmedel (istället för Visa 1 som ges som förslag).

Skapa flera bladvyer

Det går till och med att skapa flera bladvyer i samma kalkylblad.

Vi klickar på knappen Ny [New] igen och utför en filtrering på varumärket Postfix och kategorin Tillverkning. Därefter klickar vi på knappen Behåll [Keep] och döper bladvyn till Postfix-Tillverkning.

När du sedan klickar på rullningslisten i gruppen Bladvy [Sheet View] kommer du att kunna växla mellan de skapade bladvyerna när du arbetar i kalkylbladet.

Redigera bladvy

Klickar du på knappen Alternativ [Options] visas dialogrutan Alternativ för bladvy [Sheet View options]. Där kan du ta bort, duplicera och byta namn på dina bladvyer.

Har du en bladvy aktiverad kan du när som helst klicka på Avsluta [Exit] för att återgå till Standard.

Du har också åtkomst till bladvyerna från droplistan i en tabell.

Ikon i bladfliksnamnet och annan rubrikfärg

När du använder en bladvy syns en liten ikon (formad som ett öga) till höger om bladflikens namn. Samtidigt visas kolumnrubriker och radrubriker i en annan färg för att indikera (och påminna) att man använder en bladvy.

I e-kurserna på www.officekurs.se finns pedagogiska videofilmer och nedladdningsbara filer och övningar.

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.