AVRUNDA Excel till närmsta 50-öring

Funktionen AVRUNDA är en nyttig funktion i Excel. I detta avsnitt tittar vi specifikt på hur man med hjälp av funktionen AVRUNDA kan få Excel att avrunda till närmsta 50-öring. I exemplet i bilden nedan har vi belopp i A-kolumnen som kommer från ett inköpssystem. I B-kolumnen vill vi avrunda dessa belopp till närmsta 50-öring beroende på att kundens system inte har lägre nivå i sitt system. Genom att använda AVRUNDA-funktionen och ta beloppet i A-kolumnen dividerat med 0,5 (dubblar alltså beloppet) och sedan runda av med noll (0) decimaler får vi ett avrundat ”dubbelt” belopp som vi slutligen multiplicerar med 0,5 (halverar). På så sätt erhåller vi en avrundning till närmsta 50-öring.

AVRUNDA i Excel

Det går även att uppnå samma effekt genom att använda funktionen MAVRUNDA. Funktionen består av två argument. Det första argumentet är talet och det andra argumentet är multipel. Här kan man ange exakt den avrundning som man vill ha. Med funktionen MAVRUNDA kan man t.ex. avrunda till närmasta 250 kronors nivå för en prislista.

mavrunda

OBS! Viktigt att notera när man använder avrundningsfunktionerna i Excel är att du faktiskt förändrar cellvärdet genom din avrundning till skillnad mot om du formaterar då cellvärdet hela tiden är intakt.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

Mer om AVRUNDA-funktionerna och många andra nyttiga funktioner hittar du i Excel e-learning eller i kursen Excel för ekonomer.

Du gillar kanske också...

Gratis Kortkommandoguide för Excel!

Fyll i din e-postadress så har du strax guiden i din inkorg.

Tack!