Autopassa kolumnbredd i pivottabell – av eller på?

C:\Users\TOBIAS~1\AppData\Local\Temp\SNAGHTML5c2434.PNG

När du uppdaterar en pivottabell märker du ibland att kolumnbredden ändras. Detta beror på att alla pivottabeller som standard autopassar kolumnbredden när du uppdaterar dem. Ibland vill man dock ha en fast kolumnbredd som man själv bestämmer och som inte ändras när pivottabellen uppdateras.

När man har flera pivottabeller ovan/under varandra eller när man bygger en fast rapport eller en instrumentpanel [Dashboard] vill man nästan alltid stänga av autopassningen av kolumnbredden för pivottabellerna, som annars kan störa layouten i rapporten.

I exemplet nedan syns två pivottabeller. Längst till vänster (före uppdatering), ser vi att den övre pivottabellen visar hela regionnamnen och hela stadsnamnen. Vid uppdatering skjuts kolumnbredden ihop och vi ser inte längre tydligt hela regionnamnen eller stadsnamnen. I det här läget vill vi slå av autopassningen av pivottabellerna eftersom vi vill ha en fast kolumnbredd i denna rapporten.

Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet

autopassa kolumnbredd pivottabell

Stänga av autopassning av kolumnbredd

För att stänga av autopassningen av en pivottabell så högerklickar du i pivottabellen och väljer Pivottabellalternativ… [PivotTable Options…] och kryssar ur rutan Autopassa kolumnbredd vid uppdatering [Autofit Column widths on update].

Nu kan du lugnt uppdatera din pivottabell utan att kolumnbredden justeras. Denna inställning måste du göra för varje pivottabell som du vill ändra inställning på.

Tips! Vid skapande av flera pivottabeller är det praktiskt att kopiera en befintlig pivottabell. Då följer nämligen inställningarna från dialogrutan Pivottabellalternativ… [PivotTable Options…] med och du slipper göra inställningarna på nytt.

Vill du lära dig mer, mycket mer om pivottabeller i Excel?

Tvådagarskursen som gör dig till kung i Pivottabeller

Webbutbildningen där du lär dig allt du behöver för att bemästra Pivottabeller

Du gillar kanske också...

Börja prenumerera idag!

Ta del av tips & tricks i Excel och Office en gång i månaden helt kostnadsfritt.

Grattis! Du kommer nu att få Excelbrevet varje månad helt gratis.