Anpassade datumformat
I Excel kan vi visa datum på många olika sätt. Det finns flera olika inbyggda varianter att välja bland men i detta tips ska vi se hur vi själva kan anpassa visning för ett datum i celler. Det är egentligen ganska enkelt, du behöver ”bara” att ha koll på formatkoder för dag, månad och år. Och det är tre bokstäver D (dag), M (månad) och Å (år) sedan kan vi också använda olika många av bokstäverna för att få varianter av dessa.
Formatera celler
Genom att högerklicka i en cell (eller markerat område) kan du i menyn välja Formatera celler [Format Cells]. Här finns de inbyggda datumformaten som du kan välja på:
Vi rekommenderar dessa Excelkurser:
www.infocell.se – lärarledda kvalitetskurser i Excel
www.officekurs.se – oslagbar e-kurser i Excel & Office-paketet
Det är många varianter men kanske hittar du inte precis det som du själv vill ha. Då väljer vi i stället Anpassat [Custom] och anger ett eget datumformat i fältet Typ [Type]:
Genom att ange olika varianter av D, M, Å (samt egna skiljetecken) så kan vi skapa ett helt eget format för visning av datum.
Exempel på datumformat
I uppställningen nedan ser du hur olika varianter av D, M, Å skapar olika datumvisningar:
Beroende på antal bokstäver för år, månad, dag så visas olika typ av information. Sedan går det naturligtvis att kombinera bokstäver och även i vilken ordning som du vill visa informationen. Som med andra format så ändras inte datumet i grunden utan hur datumet visas.
Exempel på egna anpassade datumformat
Vi har ett exempel med tre olika varianter av egna datumformat (se bilden nedan). En förklaring följer på varje datum. Vi kommer också lägga till andra tecken till visningen.
Vi har samma datum som vi utgår från (2024-02-09) och sedan har vi tre olika varianter av visning.
- Här ska datum och veckodag visas men året utelämnas. Dag och månad visas med snedstreck (/) som avskiljare. Vi ser i exemplet vilken formatkod som används för detta. Ett D och M innebär att inledande nolla i dag och månad utelämnas, det blir inte 09/02. Sedan följer ett mellanslag i formatkoden och DDDD för att visa veckodagen.
- Nu ska enbart månad och årtal visas med ett bindestreck mellan. En förkortning av månaden ges av MMM och hela årtalet ges av ÅÅÅÅ. I detta exempel är det ett bindestreck mellan formatkoderna.
- Det sista exemplet innehåller ytterligare en detalj, en egen text. Egen text skrivs mellan citationstecken (””). Vi ska visa veckodag och månad med veckodagens namn inledningsvis. Först är det DDDD för veckodagen sedan behöver vi en egen text för ordet den. Och detta följs av ett D för veckodagen utan inledande nolla. Avslutningsvis MMMM för månaden i fullständig text.
Genom att kombinera D, M, Å på olika sätt och med andra tecken samt egen text så kan vi visa datum på helt eget vis.